alt

Blog

Subway inspireert franchisenemers van de toekomst

Subway inspireert franchisenemers van de toekomst

 

5 november 2019

Subway groeit hard in Nederland, en is altijd op zoek naar goede franchisenemers. Die vind je niet zomaar. Daar moet je tijd en energie in steken. Omdat studenten de franchisenemers van de toekomst zijn, werkt Subway sinds kort samen met een aantal mbo’s en hogescholen. Subway verzorgt bijvoorbeeld gastlessen of bedrijfsbezoeken voor studenten van economische en bedrijfsgerichte opleidingen. Vorige week nodigde Subway een groep vierdejaars studenten Business Studies uit op een bijzondere locatie.

Subway’s recent geopende vestiging in Alkmaar is naast een drive-thru een opleidingscentrum voor nieuwe franchisenemers. Na een uitgebreid kennismakings- en selectieproces, volgen de aspirant-franchisenemers er stages en trainingen. Kortom: een toepasselijke locatie voor een gastles aan ambitieuze studenten van Hogeschool Inholland Haarlem.

Van buurtwinkel tot marktleider

Menno van der Hoeven, country director NedNordics van Subway, liet de studenten zien hoe Subway van een gehuurde broodjeswinkel in Connecticut kon uitgroeien tot een marktleider met 42.500 vestigingen in 107 landen. Ruim 200 van die vestigingen zijn in Nederland te vinden.

Vervolgens legde Menno uit hoe Subway franchising toepast als groeitool, en hij deelde de ideeën achter het succesvolle businessmodel. Met die les haakte Subway in op een actuele opdracht van de studenten: deze periode schrijven ze een groeiplan voor een onderneming.


Menno van der Hoeven

Franchising in de praktijk

Ook de praktische uitdagingen van franchising kwamen aan bod. Lokale Business Development Agents Bart en Maikel Mienis en Edine Remmerswaal van Training & Operations deelden hun inzichten en ervaringen, en beantwoordden scherpe vragen van de studenten. Bijvoorbeeld hoe Subway bepaalt waar een restaurant moet komen. Kan dat in de omgeving van een andere Subway? Ja, was het antwoord, dat kan. Twee nabije vestigingen hoeven niet automatisch in elkaars vaarwater te zitten. Maar per gebied wordt er altijd kritisch gekeken naar de beperkingen en mogelijkheden.

Horeca, maar zonder de late uurtjes

Studente Vinca Smit vond de gastles heel interessant. Zelf werkt ze in de horeca en denkt ze al aan haar toekomst na de studie. ‘Het franchisemodel van Subway vind ik erg aantrekkelijk. Het wordt heel toegankelijk gemaakt en je wordt goed begeleid. Het spreekt me ook aan dat je bij Subway een gezonde keuze kunt maken. En de werktijden zijn heel fijn. Horeca, maar dan zonder de late uurtjes.’

Elkaar helpen

Menno zelf kijkt ook terug op een leuke en nuttige dag: ‘Deze studenten zijn de ondernemers van de toekomst. Mooi om te zien dat ze nu al bezig zijn met hoe het is om zelf ondernemer te zijn, en kritische vragen stellen. Natuurlijk hopen we dat ze aan Subway denken als ze voor zichzelf beginnen. Wij hebben ze ook veel te bieden: we werken volgens een beproefd concept en begeleiden hen. Wij helpen hén groeien, en zij helpen óns weer groeien. Zo helpen we elkaar sterker te worden.’


Maikel en Bart Mienis

Franchise-Aanvraag

Helaas is ons uitgebreide aanvraagformulier niet geschikt voor gebruik op een mobiele telefoon.
Voer uw contactgegevens in en een SUBWAY® Development Agent neemt vervolgens contact met u op.